Major Driver Forces of Water Resources’ Management in the Iranian Agricultural Sector

Document Type : Original Article

Authors

1 Ph.D. of Agricultural Extension and Education and Rural Development, Agricultural and Natural Resources University of Khuzestan, Ahvaz, Iran

2 Ph.D. student of Watershed Management Sciences and Engineering, Tarbiat Modares University, and Supreme National Defense University

3 Associate Professor of Geography and Rural Planning, Agricultural and Natural Resources University of Khuzestan, Ahvaz, Iran.

Abstract

The main objectives of the present study were to identify the major driving forces of sustainable water resources’ management in the agricultural sector of the country and to develop possible scenarios of the future water status in the agricultural sector. This study in terms of purpose is, applied and used a mixed method based on Cross-impact-balanced methodology. Using targeted sampling method, a panel of experts selected. Major driving forces were identified using a systematic review of authoritative sources and also expert surveys. Data analysis was also performed using MICMAC and Scenario Wizard software. In this study, 12 major driving forces were identified as key factors in water management in the agricultural sector. Finally, along with the two main scenarios, some strategies to improve the water management system in the agricultural sector introduced.

Keywords


1- پورمحمدی، م. دلیر، ح. قربانی، ک. زالی، ن. (1389). مهندسی مجدد فرآیند برنامه ریزی با تاکید بر کاربرد آینده نگاری. جغرافیا و توسعه. 8 (20): 58-37.
2- تقوایی، م. حسینی‏خواه، ح. (1396). برنامه‏ریزی توسعه صنعت گردشگری مبتنی بر روش آینده‏پژوهی و سناریونویسی (مطالعه موردی: شهر یاسوج). مجله برنامه‏ریزی و توسعه‏ گردشگری، سال ششم، شماره 23، 30-8.
3- خنیفر، ح. مسلمی، ن. (1396). اصول و مبانی روش‏های پژوهش کیفی، جلد اول، تهران: نگاه دانش.
4- رضایان، ا. رضایان، ع. (1395). آینده پژوهی بحران آب در ایران به روش سناریوپردازی. اکوهیدرولوژی، دوره 3، شماره 1، 17-1.
5- زالی، ن. عطریان، ف. (1395). تدوین سناریوهای توسعه گردشگری منطقه‏ای بر اساس اصول آینده‏پژوهی (مورد مطالعه: استان همدان). آمایش سرزمین، دوره 8، شماره 1، 131-107.
6- زندحسامی، ح. فرهادی، ک. (1396). بازاندیشی در نظام آینده‏اندیشی (مطالعه موردی: آب). فصلنامه علوم اجتماعی، سال 26، شماره 77، 363-315.
7- سعیدپور، س. بهبودی، م. (1396). راهنمای کاربردی نرم‏افزار سناریو ویزارد. جلد اول، هرمزگان: انتشارات دانشگاه هرمزگان.
8- شمس، ش. حسینی، ا. خورشیدیان، ر. (1395). تحلیل و ارزیابی کاربرد روش تحلیل سلسله مراتبی فازی در اولویت‏بندی سناریوهای توسعه گردشگری روستایی (مطالعه موردی: استان مازندران). مجله‏ی برنامه‏ریزی و توسعه گردشگری. 5 (18): 178-158.
9- عابدی‏جعفری، ح. سلمانی، د. رادمند، م. (1389). بررسی نیازهای منابع انسانی برنامه پنجم توسعه: رویکردی آینده‏پژوهی. راهبرد. دوره 19، شماره 56، 364-345.
10- قادری، ف. کرمی، م. شکاری، پ. جعفری، ا. (1396). روند فرونشست گرد و خاک اتمسفری و ارتباط آن با برخی عوامل اقلیمی و مکانی شهرستان جوانرود. نشریه پژوهشهای حفاظت آب و خاک، جلد 24، شماره6، 140-123.
11- میرعمادی، ط. (1396). آینده‏پژوهی انتقادی حکمرانی آب در ایران. فصلنامه علمی-پژوهشی سیاستگذاری عمومی، دوره 3، شماره 4، 124-105.
 
12- Abbasi, N., M. Ghoochani, O., Ghanian, M., Kitterlin, M. (2016). Assessment of Households’ Food Insecurity through use of a USDA Questionnaire. Advances in Plants and Agricultural Research. 4(5), 1-8.
13- Ali, M. H. (2010). Fundamentals of Irrigation and On-farm Water Management: Volume 1. Springer is part of Springer Science+Business Media (www.springer.com).
14- Azadi, H., Ghanian, M., Ghoochani, O. M., Rafiaani, P., Taning, C. N., Hajivand, R. Y., & Dogot, T. (2015). Genetically modified crops: towards agricultural growth, agricultural development, or agricultural sustainability?. Food Reviews International, 31(3), 195-221.
15- Bass, D. C. (Ed.). (2019). Practicing our faith: A way of life for a searching people. Fortress Press.
16- Foster, S. & Ait-Kadi, M. (2012). Integrated water resources management (IWRM): how does groundwater fit in?. Hydrogeology Journal. 20. 415–418.
17- Ghoochani, O. M., Torabi, R., Hojjati, M., Ghanian, M., & Kitterlin, M. (2018). Factors influencing Iranian consumers’ attitudes toward fast-food consumption. British Food Journal, 120(2), 409-423.
18- Ghoochani, O. M., Ghanian, M., Baradaran, M., & Azadi, H. (2017). Multi Stakeholders’ attitudes toward Bt rice in Southwest, Iran: Application of TPB and multi attribute models. Integrative Psychological and Behavioral Science, 51(1), 141-163.
19- Hanjra, M. A. & Qureshi, M. E. (2010). Global water crisis and future food security in an era of climate change. Food Policy 35. 365–377.
20- Kashif, M., Awang, Z., Walsh, J., & Altaf, U. )2015(. I’m loving it but hating US: understanding consumer emotions and perceived service quality of US fast food brands. British Food Journal, 117(9), 2344-2360.
21- Kassebaum, N. J., Barber, R. M., Bhutta, Z. A., Dandona, L., Gething, P. W., Hay, S. I., ... & Lopez, A. D. (2016). Global, regional, and national levels of maternal mortality, 1990–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015. The Lancet, 388(10053), 1775-1812.
22- Lienert, J., Monstadt, J., & Truffer, B. (2006). Future scenarios for a sustainable water sector: a case study from Switzerland. Environmental Sciences and Technology. 40 (2). 436-442.
23- Mahmoud, M. I., Gupta, H. V., & Rajagopal, S. (2011). Scenario development for water resources planning and watershed management: Methodology and semi-arid region case study. Environmental Modelling & Software, 26(7), 873-885.
24- Paz García-Vera, M., Sanz, J., & Gutiérrez, S. (2016). A systematic review of the literature on posttraumatic stress disorder in victims of terrorist attacks. Psychological Reports, 119(1), 328-359.
25- Rabie, T., & Curtis, V. (2006). Handwashing and risk of respiratory infections: a quantitative systematic review. Tropical medicine & international health, 11(3), 258-267.
26- Scoones, I., Smalley, R., Hall, R., & Tsikata, D. (2018). Narratives of scarcity: Framing the global land rush. Geoforum. In Press.
27- Shtull-Trauring, E., & Bernstein, N. (2018). Virtual water flows and water-footprint of agricultural crop production, import and export: A case study for Israel. Science of the Total Environment, 622, 1438-1447.
28- Weimer-Jehle, W. (2006). Cross-impact balances: A system-theoretical approach to cross-impact analysis. Technological Forecasting and Social Change, 73(4), 334-361.